Artikel-kæmpe-socialt-eksperiment-mette-citat

i Lørdagsliv – om hudsult og savn

Print Friendly, PDF & Email

HER ER MIT BIDRAG til artiklen i Lørdagsliv i Politiken 21. marts

”Nogle af dem, der arbejder med hudsult i praksis, er psykomotoriske terapeuter, en faggruppe med en professionsbachelor på linje med f.eks. sygeplejerske.

Ud fra den grundtanke, at krop og psyke hænger sammen, arbejder de ofte holistisk med trivsel inden for blandt andet ældre-, psykiatri-og handikapområdet.

»Der er ingen tvivl om, at mennesker hurtigt kommer til at savne noget væsentligt ved ophør af tryg, fysisk kontakt, hvad enten det er intim kontakt med en partner eller en beroligende hånd på en vens skulder«, siger psykomotorisk terapeut Mette Borghus.

For mennesker, der er vant til at bo og være alene, kan den fysiske understimulering være så stor, at en frisørbesøg, ja, selv en tur til tandlægen, opleves som noget rart, fordi det indebærer en form for berøring. At mange servicefag nu også lukker, fjerner denne kontaktmulighed for dem, der opsøger professionel behandling som modtræk til ensomhed og den frygt, som let kan trænge sig på.

»Jeg kunne selv mærke det, da jeg lukkede mine hold og begyndte at blive stresset over økonomiske forhold. Her er det så, vi skal være bevidste om, at vi har ekstra brug for venlighed, og at den venlige kontakt også kan være med kassedamen, når vi er nede at købe ind«, siger Mette Borghus og påpeger, at oxytocin også kan dannes via øjenkontakt og nærvær.

Det er værd at huske. Selv om hudsult tager afsæt i det fysiske, rækker begrebet nemlig langt ud over celler og signalstoffer.”

——————————–
DU KAN FÅ ADGANG til artiklen ved at bruge Infomedia, som der i disse Corona-tider er mulighed for at bruge fuldt ud hjemmefra, via dit biblioteks-login. F.eks. i Århus: https://www.aakb.dk/e-materialer/infomedia. Herefter skal man lige logge-ind, og klik på ‘åbn originalartikel’ når du har fundet artiklen frem.
Direkte link: https://apps-infomedia-dk.bib751.bibbaser.dk/mediearkiv/link?articles=e7a1773c.
Søg efter ”Mette Borghus” hvis du blot ser forsiden.

Du kan også se artiklen på Politiken.dk, hvis du opretter en (gratis) profil:
https://politiken.dk/del/MPAdXOAAMPyg

Artikel-kæmpe-socialt-eksperiment

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen