Bodynamic fordybelse: Noget om grænser

Print Friendly, PDF & Email

Hvad er grænser egentlig for en størrelse?
Grænser er et område, hvor mange oplever at have udfordringer.
i følge Bodynamic er der flere slags grænser.
Grænser kan opdeles i faser, som vi udvikler op gennem barndommen, men som også kan læres og videreudvikles resten af livet.

  • Den kropslige afgrænsning, er den første
    Den udvikles allerede fra sidste del af fostertilstanden og frem til 2½-års alderen Her udvikles barnets hud-sans, og den første grænse er dermed tæt forbundet til sansningen af huden, ligesom udviklingen af denne grænse påvirkes af stimulation af huden.
    Dette er en grundlæggende grænse, som fortæller hvor min krop går til og hvor omverden begynder.
  • Afgrænsning af det personlige rum – 0-3 år. Barnet begynder at udvikle det personlige rum i takt med det begynder at adskille sig fra forældrene, især fra moders energifelt og opmærksomhed.
    I takt med at barnet tager større og større ansvar for sin egen væren og handlen, kræves det at forældrene er i stand til at slippe deres energetisk sansning og opmærksomhed på barnet (for at adskillelsen forløber sundt). Barnet lærer at mærke sit eget rum, barnet lære også her at mærke hvor tæt på andre det skal være, det vil kunne sanses i kroppen om afstanden er tilpas.
  • Det territoriale rum – 3-12 år. I denne periode begynder barnet at bygge huler, hvor kun udvalgte må komme ind. Barnet afmærker sit territorium, også i forhold til sine ting. I starten identificerer barnet sig med sine ting, og i den sunde udvikling vil barnet efterhånden kunne lade andre bruge sine ting.
  • Den sociale grænse – 4 år og frem. Her markeres hvilke mennesker der er “mine”, hvilke mennesker/grupper hører jeg sammen med i et “vi” og hvordan markeres og vises dette.

Overordnet kan man sige at evnen til afgrænsning afhænger af hvorvidt vi er i stand til aktivt at mærke og forholde os til mødet med andre og verden. Det vil sige at selv at bestemme/styre hvad jeg tager ind og hvad jeg giver ud, i mødet med andre.

At møde andre
At møde andre kræver at jeg kan forholde mig nærværende og sansende i mødet,og at jeg kan mærke min afgrænsning i mødet – altså klart at mærke hvor min grænse er; hvad der er mig og hvad der ikke er mig.

Mange mennesker oplever udfordringer med grænser, og med Ikke at kunne mærke eller opretholde sine grænser, – eller at grænserne er alt for “stive” og intet kommer ind, ej heller det, som er hensigtsmæssigt.
Udfordringer med grænser vil ofte medføre frustrationer eller problemer i vores liv. Derfor giver det ofte mening at arbejde med grænser.

Kroppen/musklerne  rummer det oprindelige potentiale til at mærke og agere ud fra “sunde” grænser.
Dog  kan disse impulser være hæmmet, opgivet, holdt tilbage eller glemt og skal genetableres.
Her kan man arbejde kropsligt med at “skubbe væk”, “gå væk”, “åbne op”, osv.. Man aktiverer eller afspænder de muskler, som har med grænser at gøre.
Arbejdet med grænser kan gøres på flere planer, alt efter hvilken slags grænse der er aktuelt.
Der er forskellige øvelser til de forskellige temaer af grænser.

Træning af kropssansning er vigtigt i arbejdet med fysiske og energetiske grænser.
Når der fokuseres på sansningen af kroppens overflade styrkes den fysiske afgrænsning.
Hos en del mennesker er evnen til at mærke deres hud forsømt eller glemt og det giver mening at genopdage huden gennem berøring, massage og bevægelse, eller liggende på et underlag.

Den første grænse, der etableres er hud-afgrænsningen, som beskrevet ovenfor.

En nem fysisk øvelse, som du selv kan lave, er at klappe huden over hele kroppen.
Du kan gøre det selv eller få en anden til at gøre det.
Prøv at mærke kroppen før og efter.
Det kan være en god øvelse at lave inden situationer. som man ved er udfordrende, for opretholde sine grænser.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen